пʼятницю, 17 березня 2023 р.

 

Паспорт проєктної роботи:

 

Назва проєкту.  Вигонка тюльпанів у зимовий період

Керівник проекту. Алла Ніколайчук, вчитель початкових класів    Шепетівського  НВК№3

Склад проектної групи. Учні 3-А класу, учні 7-В класу Шепетівського навчально-виховного комплексу №3

Тип проекту.      Груповий середньої тривалості (місяць) дослідницько-пошуковий проєкт.

Проблема. Вивчення теоретичного матеріалу на уроках предмету «Я досліджую світ» не часто супроводжується практичною діяльністю. Це пов’язано з насиченістю програмового матеріалу, проживанням дітей у містах, довготривалою дистанційною формою навчання, пов’язаною з вірусними хворобами, воєнним станом.

Мета проєкту: поглибити знання дітей з теми «Розмноження квіткових рослин»; практично виростити з цибулин квіти у зимовий період у горщиках на підвіконні; дослідити умови росту та цвітіння квіткових рослин; вчити дітей працювати у команді, планувати діяльність, доводити етапи роботи до логічного завершення, презентувати результати.

Завдання проєкту.

1.     Ознайомлення з презентацією учнів 7-В класу про вигонку тюльпанів (ознайомлення з досвідом практичної діяльності у початковій школі).

2.     Обговорення плану роботи учнів 3-А класу.

3.     Формування групи по дослідженню вигонки тюльпанів у зимовий період.

4.     Практична діяльність по темі проєкту.

5.     Узагальнення по темі дослідження.

6.     Звіт по проведенню дослідницької діяльності.

 

 

 

Хід роботи над проєктом

І етап. Організація проєкту

1.Повідомлення вчителем теми проекту. Мотивація діяльності.

Вивчаючи тему «Різноманітність рослин», ви дізнались про способи розмноження квіткових рослин. Пригадайте їх.

(Діти називають)

Які квіткові рослини розмножуються цибулинами?

Чи можна взимку придбати весняні квіти, наприклад тюльпани?

Значить люди навчились вирощувати взимку весняні квіти.

А чи змогли б ви виростити, наприклад, тюльпани в горщику в своїй оселі?

(Відповіді учнів)

Як ви думаєте, це цікаво? Що для цього потрібно зробити?

2. Оголошення теми, мети та завдань проекту.

Участь у проєкті допоможе поглибити свої знання з теми «Розмноження квіткових рослин». Вирощуючи власноруч весняні квіти взимку в школі або вдома на підвіконні, навчитесь планувати свою практичну діяльність, аналізувати отримані дані, презентувати власну роботу. Звісно, отримаєте задоволення від отриманого результату. У проєкту є практична цінність. Оскільки живі, власноруч вирощені квіти, будуть гарним подарунком для дорогих вам людей (мами, бабусі).

В ході роботи нам потрібно виконати ряд завдань:

1. Ознайомитись з презентацією учнів 7-В класу по вигонці тюльпанів (ознайомлення з досвідом практичної діяльності у початковій школі).

2. Обговорити план роботи учнів 3-А класу.

3. Сформувати групу по дослідженню вигонки тюльпанів у зимовий період.

4. Скласти план діяльністі по вигонці тюльпанів: закупівля цибулин різних сортів, посадка, догляд.

5. Узагальнити отримані дані по темі дослідження.

6. Скласти звіт по проведенню дослідницької діяльності.

 

3. Ознайомлення з презентацією учнів 7-В класу по вигонці тюльпанів (ознайомлення з досвідом практичної діяльності у початковій школі).

Доброго дня. Ми учні 7-В класу Маша Плахова, Тетяна Шелюк.

Навчаючись у 3 класі, ми досліджували, як виростити тюльпани в зимовий період у горщиках на підвіконні. Чому тюльпани?

На уроках природознавства, вивчаючи тему «Квіткові рослини», ми дізнались, про різні способи розмноження квіткових рослин. Виявляється, квіти можна виростити не тільки з насіння, а й з цибулини. Наприклад,  підсніжники, крокуси, тюльпани. Це весняні квіти, їх прийнято вирощувати у відкритому ґрунті.

Тоді на урок Алла Дмитрівна принесла цибулини тюльпанів.

Ми запитали, чи зможемо виростити ці квіти у горщику на підвіконні в зимовий період? Вчителька запропонувала спробувати.

Ми віришили це зробити та одночасно дізнатися про історію виведення тюльпанів,

Висаджували цибулини у землю 19 січня 2019 року. До цього вони зберігалися у погребі (t +100). Це були великі цибулини двох сортів:  «Парад» та  «Міранда». Обрані цибулини посадили  у два горщики по 3 штуки у кожний. Ми дізнались, що такий спосіб вирощування тюльпанів називається вигонкою (пророщування рослин не в сезон).

Перед посадкою цибулини тюльпанів потрібно близько доби витримати в холодній воді. Але так, як наші цибулини були вже з паростками, ми вирішили відразу садити їх у горщики. Вставили цибулинки в ґрунт так, щоб паростки виглядали із землі, полили та прибрали в прохолодне місце (у коридор школи ближче до виходу) на 3 дні. Тим часом дізнавалися про історію виведення тюльпанів.

Слово «тюльпан» походить від перського слова «Тюрбан». Цю назву дано за схожість  бутонів зі східним головним убором, що нагадував чалму.

З Персії тюльпан потрапив до Туреччини, де його дуже полюбили султани. Вони влаштовували у своїх садах килими з цих кольорів. У Туреччині ці квіти називали «лале». З Туреччини тюльпани потрапили у Європу. Спочатку вони вирощувалися у Віденському саду лікарських рослин, але згодом торговці поширили квітковий товар не тільки у Австрії, але і в Англії, Франції, Чехії та Німеччині. З цього часу почалося «завоювання» тюльпанами Європи.

Коли тюльпани потрапили у Голландію,  вони так полюбилися місцевим жителям, що почалася навіть тюльпаноманія. Деякі промисловці кидали виробництво і бралися за розведення цих квітів.

В Україну тюльпани потрапили з Голландії на початку 17 століття. Доступні вони були лише заможним людям. Зараз у нашій країні тюльпани - популярна весняна квітка.

Повернемося до наших горщиків з цибулинами. Через 3 дні, ми перенесли квіти на підвіконня нашого класу, тому що там були необхідні умови для зростання: світло та тепло.

         Щоб отримати гарний  результат, ми намагалися дотримуватися таких правил:

1) в період зростання оберігали горщики з рослинами від яскравого сонця. Адже прямі сонячні промені провокують зростання листя і стебел, а квіткові бутони можуть і не з'явитися;

2) на сонці тюльпани залишали після того, як на них вже сформувалися бутони, але ми розуміли, що перебуваючи на сонечку, вони відцвітуть набагато швидше. Виходячи з цього, квіткові горщики ми ставили подалі від батарей опалення та протягу від вікон і дверей;

3) ми дізналися, щоб продовжити час цвітіння тюльпанів, корисно виносити їх на деякий час, наприклад на ніч, в інше прохолодне місце;

4) обприскували тільки листя рослин, щоб краплі води  не потрапляли на самі квіти.

Особливо важливо – це постійний полив. Ґрунт в горщиках має завжди перебувати у вологому стані. Для поливу ми використовували просту водопровідну воду. Але спочатку варто дати їй відстоятися протягом двох діб для того, щоб випарувався хлор. Температура води має бути не менше двадцяти градусів, оскільки холодна вода погано поглинається корінням.

У  таблиці подано наші спостереженнями за ростом тюльпанів.

Першими зацвіли тюльпани сорту «Парад», через 25 днів від висадки. Квітнули вони 8 днів.

Тюльпани сорту «Міранда» зацвіли на завершення 4 тижня від висадки (27 днів). Квітка милувала око 15 днів.

Після того як квіти відцвіли, ми акуратно зрізали квітконоси (верхні частини стебла з квіткою) і продовжували поливати рослину, поки листя повністю не зів'яло. Потім цибулини вийняли із землі, просушили і зберігали в темному сухому місці до осені. У жовтні - листопаді висадили їх у відкритий ґрунт у себе  вдома. Чому у відкритий грунт? Тому, що цибулинка, з якої одного разу вже була вирощена в домашніх умовах квітка, не підходить для повторного висаджування в горщик. В штучно створених умовах вона виснажується, тому повторно дати повноцінну квітку вже не зможе. Але на клумбі, можливо навіть на наступний рік, з неї можуть прорости прекрасні тюльпани.

Ми переконалися, що виростити тюльпани на підвіконні зовсім не важко. Необхідно лише дотримуватись певних правил при посадці цибулин і забезпечувати зростаючим тюльпанам відповідний догляд протягом усього періоду росту та цвітіння. Тоді й результати будуть радувати око.

Можете скористатися нашим досвідом та провести власне дослідження. Ми готові вам допомогти цу цьому.

Адже живі тюльпани  взимку не тільки милують око, а й є гарним подарунком близьким. Ну і, звичайно,  пришвидшать довге очікування весни.

ІІ етап. Планування проекту

1. Вибір учнями напряму діяльності. Формування робочої групи або груп.

Чи зацікавила вас тема проєкту?

Хто хоче спробувати вирощувати тюльпани взимку в школі чи вдома?

Учениці 7 класу погодились допомогти у вирощуванні квітів, оскільки мають практичний досвід. Таня і Маша будуть керівниками груп. Думаю, що ми сформуємо дві групи. Я буду допомагати роботі обох груп і вболівати за ваш спільний результат.

Кожна група підбере сорти квітів для вирощування. Їх потрібно придбати чи запитати у батьків на наявність вдома цибулин (може в кого є у погребі). Це можуть бути не тільки тюльпани. Крокуси, гіацинти, нарциси можна виростити на підвіконні.Спільно у групі вирішите.

Які матеріали потрібні будуть вам ще?

Так, потрібно придбати горщик, землю. Має бути і відстояна вода кімнатної температури для поливу. Спланувати дату висадки. Завести зошит-щоденник для записів спостережень. Встановити почерговість у групі для поливу рослин. Звичайно, вести фотозвіт роботи та результатів спостережень за ростом та розвитком квітів.

Хто захоче самостійно вдома вирощувати квіти на підвіконні – також чудово. Потім порівняємо результати роботи.

2. Визначення критеріїв оцінювання проектної діяльності учасників.

Як ви думаєте, хто і як оцінить нашу роботу?

На що вам потрібно звернути увагу?

Якість проведеної роботи буде видно, коли розквітнуть ваші тюльпани.

Щоб досягти гарного результату, варто звернути увагу на поглиблення знань з теми, активність кожного учасника проєкту відповідно до його можливостей, практичну значущість результату.

Презентувати результати навчального проєкту зможете на засіданні шкільного наукового товариства «Пролісок» (керівник Світлана Іванівна Дреус).

3. Рефлексія даного етапу.

Чи зацікавила вас тема вигонки рослин у зимовий період? Чим?

Хто вже вирішив брати участь у проєкті?

Хто самостійно хоче спробувати вирощувати квіти на підвіконні вдома?

Наступне обговорення реалізації проєкту проведемо у чатах Viber.

ІІІ етап. Реалізація проекту

1.Знайомство з покроковою інструкцією щодо висадки цибулин (Додаток 1)

2. Самостійна практична  робота учнів 3 класу під керівництвом учнів 7 класу.

ІV етап. Підсумок проєкту

Презентація результатів навчального проєкту на засіданні шкільного наукового товариства «Пролісок».

 

Додаток 1

Покрокова інструкція

Вигонка  тюльпанів в домашніх умовах

 Вирощування тюльпанів у будинку ґрунтується на технології вигонки: рослинам штучним шляхом створюють умови, схожі з природними. При цьому особлива увага приділяється охолодженню цибулин, адже в природі вони формують пагони і квіти тільки після того, як пройдуть стадію зимового відпочинку. Інша справа, що технологія вигонки за рахунок управління температурним режимом дозволяє отримувати свіжі квіти серед зими або ранньою весною - за бажанням квітникарів.

1.Підготуйте горщики глибиною не менше 15 см.

2. Купіть готову грунтосуміш з гарною водопроникністю і нейтральною реакцією.

3. Цибулини перед посадкою ще раз огляньте з усіх боків на предмет хвороб і на півгодини опустіть в розчин марганцівки.

4. В горщики для тюльпанів покладіть дренаж (можна використовувати мох-сфагнум) і заповніть ємність субстратом, щоб до краю залишалася відстань втричі більше, ніж висота однієї цибулинки.

5. Поверх землі розкладіть посадковий матеріал денцем вниз в одному сантиметрі один від одного.

6. До верхівок засипте цибулини субстратом;

7. Полийте і досипте грунтосуміші, якщо верхівки цибулин видніють  з-під землі.

8. Перенесіть горщики з посадками в темне приміщення, де вологість дорівнює 80%, а температура не вище + 9 ° С на 3 дні.

9. Як тільки сходи досягнуть висоти 6-7 см, пора переносити їх до кімнати і поступово привчати до денного світла, в перший час прикриваючи ковпаком з паперу. Бажано, щоб температура теж підвищувалася поступово, протягом двох-трьох діб до +18 ° С. При більш високій температурі тюльпани будуть утворювати слабкі, тонкі квітконоси.

10. Якщо ви вирощуєте тюльпани в домашніх умовах взимку, забезпечте їм штучне освітлення протягом десяти годин, інакше стебла сильно витягнуться, а забарвлення квіток буде блідим.

11. З появою забарвлених бутонів рекомендується переставити горщик з тюльпанами ближче до холодного скла вікна, так як при зниженій температурі термін цвітіння розтягується, і ви довше зможете милуватися чудовим цвітінням тюльпанів.

 12. Для продовження термінів цвітіння також бажано на ніч виносити горщики з тюльпанами на балкон, а вдень обприскувати листя теплою водою (не потрапляючи на квіти). Необхідний тюльпанам рівень вологості повітря - близько 80%. Ґрунт теж повинен постійно бути злегка зволоженим.

 Важливі тонкощі:

 на тюльпани не повинно світити яскраве сонце;

захищайте рослини від протягів;

тримайте горщики з квітами якнайдалі від батарей центрального опалення;

для поливу рекомендується використовувати відстояну воду кімнатної температури;

зрізають домашні тюльпани біля самої поверхні землі, рано вранці до поливу.

 

https://www.xpert.com.ua/tylpanu-foto-kvitiv.html

Немає коментарів:

Дописати коментар